Visio services not working

In SharePoint 2010 beta, after successful installation you will find this error under “Review problems and solutions” in Central Administration with you have Visio 2010 installed.

The Unattended Service Account Application ID is not specified or has an invalid value

Review problems and solutions

Review problems and solutions

Note: Figure highlighted mistakenly other issue, its second in Security category

In order to fix to this issue, you have to create Secure Store target application. In order achieve this follow these simple steps

1. Go Central Administration -> Manage Service Application

Central Administration

Central Administration

2. Select Secure Store Service (SSS)

Service Applications SSS

Service Applications SSS

3. Generate New Key (in the ribbon)

Generate Key

Generate Key

After successful key generation we have to create new Secure Store Service

4. New SSS

New SSS Step 1

New SSS Step 1

Provide details as asked and ensure to select target application type as “Group“.

5. Provide the pass phrase (important that you remember this)

Pass Phrase

Pass Phrase

6. Add/Edit fields for credentials (For now accept the default)

7. Provide the Target application administrators and members

Once Secure Store target application is created make sure you have application id with you.

New SSS Step 2

New SSS Step 2

We have to provide this id in Visio Graphics Service.

8. Go to Central Administration -> Manage Service Application

Central Administration
Central Administration

9. Select Visio Graphics Service

Service Applications VGS

Service Applications VGS

10. Select Global Settings

Manage Visio

Manage Visio

11. Provide application created in step 7

Providing Application ID

Providing Application ID

That’s it. Once this is done we again check in “Review problems and solutions” in central administration, and we see that issue does not exists in the list.

Issue Does not exists

Issue Does not exists

Tagged with: ,